10 Nisan 2019 Çarşamba

                                   TOCO TOUCAN (DEV TUKAN )



Toucan'ların 37 türü bulunsa da aralarında en büyük olan türü bugün ele alıyorum. İlk göze çarpan tabi ki kocaman renkli gagaları değil mi ? 19 cm boyutlarında olduğu için gagaları sandığınız gibi ağır değildir. Öyle ki vücut uzunluklarının 3/1'ini gagaları oluşturur ve protein - kreatin yapılıdır. Siyah gövdeleri, beyaz boğazlarıyla diğer türlerden kolayca ayrılıp tanınmalarını sağlıyor. Hayvanat bahçelerinde görünüşlerinden dolayı ilgi çektikleri görülerek dünyaya yayılmışlardır.    
   

Davranışları: Son derece hassas ve sosyal olan bu kuşlar çoğu zaman bir arada toplanırlar. Bu gruplar altışarlı olmak üzere 2'şer çiftler veya aile grupları olarak görülmüştür. Birbirleriyle sanki bizlerin hararetli bir şekilde konuşması gibi yüksek ve gürültülü bir şekilde konuşurlar. Dev Toucan genel olarak uzun mesafe uçuşlar yapmaz, buna el verişli değillerdir. Kısa mesafe tercih ederler bunun nedeni ise kısa oval kanatlara hasip olmaları işaret edilebilir. Yiyecekleri için ağaçtan ağaca zıpladıkları veya yürüdükleri biliniyor.







Üreme: Tek eşli bir kuştur ve yılda sadece bir kez yavruları olurken üreme mevsimseldir genellikle ilkbahar ayında gerçekleşir. Ağaçkakanların açmış olduğu yüksek ağaç oyuklarını tercih ederler fakat yuvayı kendileri için restorasyona sokarlar. Yuva genişletilip anne ve baba tarafından oyulduktan sonra genellikle her yıl 2 - 5 arasında beyaz renkte yumurtaları olur. Kuluçka 16 - 20 gün sürer ardından yavrular tüysüz ve gagaları ufak bir şekilde doğar, gaga zaman içinde gelişimini tamamlar.



Habitatları:  Güney Amerika Yağmur Ormanları'nda ve Cerrado Savannah doğal evlerini kapsayan alanları oluştururken bugün dünyanın hemen hemen her yerinde, özellikle hayvanat bahçelerinde görülmesi mümkün. Bir başka acı gerçek ise doğal ortamlarından alınıp evcil hayvan olarak satılmalarıdır. Fakat türleri ormanlar yok olduğu düşünüldüğün de bile, zarar görmeyecek kadar çevreye çok çabuk adaptasyon sağladığı tahmin edilmektedir. Bugün de nesli en az tehlikede olanlar listesinde yer alıyorlar.







B.C

Kaynak: https://animalcorner.co.uk/animals/toco-toucan/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder