6 Nisan 2019 Cumartesi

                       KAHVERENGİ BOĞAZLI TEMBEL HAYVAN



Bu arkadaşa hemen hemen çoğumuz National Geographic belgesellerinden aşinayızdır. Yaklaşık olarak boyutları 45-60 cm uzunluğunda olmasıyla yetişkin kedi boyutlarında olurlar. Bununla birlikte 8-9 kilodur ve yuvarlak bir kafa, kısa burun, küçük kahverengi gözler, vücuda oranla uzun bacaklar ve kısa kuyruğa sahiplerdir. Bu türlerin ayak parmakları bulunmaz, parmaklar yerine 3 uzun kavisli pençeleriyle ağaçlara rahatlıkla tırmanabilir ve baş aşağı asılı durabilirler. İki pençeli bir türü de vardır. Kahverengi kürkleri ve kalkık ağızlarıyla her zaman bize gülümsüyormuş gibi görünüyorlar, sizce de öyle değil mi ? Tüylerinin içinde bir çok güve, çeşitli küçük parazitler bulunur hatta yeşil alglerden dolayı kahvrengi kürükleri yeşilmiş gibi gözükebilir.



 Davranışları: Adlarından da anlayacağımız gibi oldukça yavaş hareket eden arkadaşlarımız genellikle ağaçlarda yaşarlar, nadir olarak yere inerler bunun nedeni çoğunlukla tuvalet ihtiyacıdır. İyi yüzücülerdir fakat neredeyse yürüyemezler bu nedenle yere indiklerinde jaguarlar, kartallar ve etleri veya kaçak hayvan satıcıları için hedef haline getirir. Belkide yere az inmelerinin altına bu faktörlerde yatmaktadır. Ağır hareket ettiklerinden genelde ağaçların güneşlerinde vücutlarını ısıtırlar.










Diyetleri: Yavaş canlılar olduklarından metabolizmaları oldukça yavaş işler, mideleri 3 odacıklıdır bunun nedeni yedikleri yaprakların sindirimi ve içeriğindeki bileşenlerin zor hazmedilmesidir. Otçul oldukları için yedikleri yapraklar, çiçekler düşük enerji sağlar. Bazen yediklerini 1 ay boyunca  sindirmeye çalıştıkları söylenmektedir.










Habitatları: Orta ve Güney Amerika'da, Brezilya, Paraguay gibi tropikal alanlarda yaşamaktadır. Türlerinin büyük kısmı aslında Arjantin'de bulunurdu fakat 1916'dan sonra burada görülmediler, bazı türlerinde bu yıllarda tükendiği belirtiliyor. 







B.C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder