15 Mart 2019 Cuma

                                             HİNT DEV SİNCABI



Ya da bir diğer ismi olan Malabar Dev Sincabı, neredeyse bir kedi kadar büyük olabilir. Güney ve Günaydoğu Asya'da yaşamaktadırlar. Kendinden sonra üç dev sincap türü daha bulunmaktadır. Bunlar; Krem rengi Dev Sincap, Kara Dev Sincap, Grizzled Dev Sıncabı'dır. Göze çarpan iki veya üç tonlu bir kürke sahiplerdir. Bacaklar genellikle krem rengi, baş genelde kahve ve bej tonlarına sahiptir. Ağaçtan ağaca 6 metre atlamalar yapabildikleri bilinmektedir ve böylelikle ormanda daha hızlı seyahat edebilmektedirler. Bu türlerin tohum yaymada orman ekosistemine çok büyük katkı sağladığı düşünülmektedir. Hakkında yeteri kadar bilgi bulunmamakla birlikte ender türlerdir.




Diyetleri: Tohum dağıtımda ciddi rol oynamalarındaki sebep genellikle meyve ve tohumlarını tüketmeleridir. Bunun yanında birkaç çiçek türünü, fındık ve yemişler, ağaç kabuklarını da tüketirler. Bazı türler omnivordur, küçük böcekleri hatta kuşların yumurtalarını da yerler. 




Üreme: Hint Dev Sincabı genellikle yalnız yaşar fakat çift olarak yaşayanları da görülmektedir. Büyük avcıların onlara ulaşamayacağı ince dallarda görülürler, yuvalarını da bu yerlere yaparlar. Bu dallardan ve yapraklardan oluşan yuvalar kurak mevsimde yaprak döken ormanlarda göze çarpar. Tek bir yuva yerine bazen birkaç yuva hazırlarlar ve kullanırlar. Esir ortamda görülen üreme ayları Mart, Nisan, Eylül ve Aralık olarak bilinmektedir. Bebekler doğduklarında 74.5 gram ağırlığında olmaktadır.






Habitatları: Yaşam alanları vahşi doğa da yaprak döken, yarı yaprak döken ve nemli yaprak dökmeyen ormanlardır. Güney Hindistan ve içinde bulunan Satpura Aralığı, Madhyav Pradesh görülmektedirler.






B.C   - Bu blog tüm içeriklerinde Wikipedia'dan yaralanmıştır.

2 yorum: