Bu tür, adlarını kürklerindeki şekillerden almış olup, boyutları leopardan daha küçük olduğu için orta büyüklükte sınıflandırılır. Kürklerinde ki şekillerin tasarımıyla orman habitatının alacalı ışığında kamuflaj sağlar. Çin'de onlara "Nane Leoparı" da denmektedir. Bunun nedeni lekelerinin nane yaprağına benzetilmesidir. 25 - 40 cm yüksekliğinde 1.2 - 1.8 metre uzunluğunda boylarının neredeyse yarısı kuyruk uzunluğudur. Erkekler dişilerden daha büyüktür ve 23 kilo ağırlığına ulaşırken dişiler 16 kilo civarıdır. Bacakları kısa ve sağlamdır, kaldıraç ve düşük ağırlık merkezi sağlar bu özellikleri ağaçlar da usta birer tırmanıcı olmalarının en büyük sebebi olarak kabul edilir. Bir sincap gibi baş aşağıya inebilir, ağaçlarda ters bi şekilde yürüyebilirken buyruklarının uzunluğu ile de mükemmel denge ve tutunma sağlayabilirler.
Davranış ve Yaşam Tarzları: Bu başlık altında çok sınırlı bilgi bulunmakta. Büyük olasılıkla çoğu vahşi kedi gibi, üreme sırasında bir birleşme olmadıkça veya yavrular eşliğinde olmadıkça yalnızlar. Aynı şekilde aktivite modelleri neredeyse bilinmemekte. Bir zamanlar sadece gece aktif oldukları düşünülürken, gözlemler ve kanıtlar gündüzleri de aktiviteleri olduğunu ortaya çıkardı ve 20 - 50 km aralıktaki bölgelerini devriye gezdikleri gözlemlendi.
Diyetleri: "Bulutlu Leopar" başka bir özelliği ile bizi şaşırtmakta, oda sıradışı dişleri ve kafatası yapısı. Eski zamanlarda yaşamış olan kılıç dişli kedinin diş yapısıyla bir ilişkisi olduğu düşünülüyor. Bunun nedeni kafatasına göre en uzun köpek dişlerine sahip olması. Etobur olan bu endemik tür bu diş yapısıyla avlarının sinir ve kan damarlarını kolayca parçalayıp diğer kedi türleri gibi avının soluk borusunu ısırır ve çabucak ölmesini sağlar. Avları içinde kuşlar, sincaplar, maymunlar, geyikler ve yaban domuzları yer alıyor. Bir zamanlar Bulutlu Leopar'ların ağaçlar da tırmanırken avlandığı sanılıyordu. Bununla birlikte şuan ki düşünce, ağaçlarda bir miktar avlan görünse de çoğunun yerde gerçekleştiği görüldü. Ağaçların daha çok gün boyunca Bulutlara dinlenme sağladığı düşünülmekte.
Habitatarı: Çoğulukla Güneydoğu Asya'da, Nepal'den Güney Çin'e, Borneo, Sumatra'ya kadar Yaprak Dökmeyen Yağmur Ormanlarında aynı zamanda Kuru Ormanlarda ve İkincil Ormanlarda da görülüyor. Himalaya Dağları'nın 9000 feet yüksekliğinde de görülmüşlerdir. Bugün dört alt türünün bulunduğu fakat bir türün yok olduğu varsayılıyor maalesef, kaçak avlanmalar ve orman tahribatı yüzünden yaşam alanları daralmakta.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder