10 Mart 2019 Pazar

                   TOPUZLU BOYNUZ-GAGA (KHOBANNET HORNBİLL)


Boynuzgaga ailesinin üyesi olan bu tür, görünüşüyle tarih öncesi canlılarını hatırlatıyor. Uzun sarı gagaları, erkeklerin baş üstündeki kemikten çıkıntısı kırmızı renktedir. (soldaki resimdeki gibi) Gözleri turuncudur. Dişiler de ise boynuz ve gözler sarı - kahverengi renkte iken yüzleri siyahtır. Dişiler erkeklerden daha küçüktür. Beyaz renkte uzun kuyruklara sahiptirler. Tamamen Endonezya'ya özgü bir kuştur. Ormanlık alanları yaşam alanı olarak seçmektedirler.



Üreme: Muhtemelen 5 - 6 yaşlarında cinsel olgunluğa ulaştıkları düşünülmektedir. Sulawesi'de üreme mevsimleri normalde haziran ve eylül aylarında gerçekleşir. İlk çiftleşme başarısız olursa temmuz ve ağustos aylarında bu ritüel tekrarlanacaktır. Kuşlar büyük ağaçlarda doğal bir boşluk bulur ve  dişi kendisini içeriye kapatır. Bu süreçte, dişi kendi tüy ve dışkılarıyla bir karışım yaparak yuvayı, beslenmeye yetecek kadar, uzun ve ince bir açıklık kalacak şekilde tamamen kapatır. Bu yarıktan erkek dişiyi ve yavruları kuluçka süresince besler. Dişi  2-3 beyaz yumurta bırakır. Yavrular çıktığında dişi 90 gün daha yuvada kalır. Yaklaşık 130 gün sonra yuvadan ayrılan yavruları baba dışarıda da belli bir süre besler.



Habitatları: Endonezya'ya özgü bir türdür. Sulawesi, Buton, Lembeh, Togian ve Muna Adaları'nda yayılım gösterirler. Yaprak Dökmeyen Ormanları tercih ederler. 1800 metreye kadar yükselirler ve yiyecek meyve aramak için bozulmuş habitatlardan geçip günde yaklaşık 37 kilometreye kadar yol katetikleri düşünülmektedir.






Diyetleri:  Çoğunlukla meyve ağırlıklı beslenmektedirler. Özellikle incir bu beslenme öğünlerinde en sevdikleri meyveler arasında bulunmaktadır. Geriye kalan küçük dilimde ise diyetlerinde küçük omurgasızlara yer verirler. Habitatlarında öneli bir tohum dağıtıcılarıdır ve birçok tropik orman ağacı türünün tohumlarının ilk kaderini belirler. 









B.C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder