7 Mart 2019 Perşembe

                                                FENNEC FOX (ÇÖL TİLKİSİ)


En belirgin özelliği ısıyı dağıtmaya yarayan alışılmışın dışındaki büyük kulaklarıdır. Sahra ve Arava Çöllerindeki yaşamın kuraklığı ve susuzluğuna karşı hem kulakları hemde böbrekleri adapte olmuştur. Öyle ki bu kulaklar yerin altında hareket eden böceklerin seslerini duyabilir. Köpekgiller familyasının en küçüğüdür. Evcil hayvan olarak beslenebilmektedir ve ev ortamında ömrü 14 yıl olarak tespit edilmiştir. Kulakları 31 santime kadar uzayabilmektedir. Ayak tabanları sıcak çöl kumundan kalın kürkle korunmaktadır.


Davranış Biçimleri: Sosyal davranış biçimlerinin çoğu ev ortamında kaydedilmiştir. Doğal yaşam alanlarında, yer altına kazılan geniş bir oyuk içerisinde 10'a yakın bir aile ile yaşarlar. Oyun davranışları yetişkinlerde dahil olmak üzere oldukça yaygındır. Havlamaları, kediler gibi sivri bir ses ve tehdit edildiğinde bir tıslama yada hırlama gibi çeşitli sesler çıkarır. Erkekler dişilerin kızışma döneminde agresifleşir ve idrar işaretleri bırakırlar. 






Üreme: Cinsel olgunluğa yaklaşık 9 aylıkken ulaşırlar. Yılda 2 kez ürerler ve erkek dişiyi hamileyken sürekli besler. Bu süreç 50 - 52 gün sürerken ev ortamındakiler için 62 -63 gün sürebilir. 1 - 4 arası yavru doğururlar, yavrular 61 - 70 gün içinde sütten kesilir. Yavrular doğduklarında kulakları aşağı eğiktir ve gözleri kapalıdır. Yaklaşık 10 gün sonra gözler açılır ve kulaklar bir süre sonra dikleşmeye başlar. 





Diyetleri: Rezene Tilkiler hepçillerdir. Gıda kaynakları arasında kemirgenler, kuşlar, böcekler, yumurta ve tavşanlar bulunmaktadır. Türler su olmadan da belli bir süre yaşayabilmektedir böbrekleri bu çöl iklimine adapte olmuştur. Hayvanat Bahçelerinde olanların severek meyve tükettikleri görülmüştür. 









B.C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder