26 Şubat 2019 Salı

                            SUGAR GLİNDER (ŞEKER KANAT)

Bu küçük hepçil, ağaçlarda gececil avlanır ve keseliler grubuna mensuptur. Şekerli bitkiler ve nektarlar vazgeçemedikleri yiyecekler arasındadır. En önemli özelliklerinden biri hava süzülerek neredeyse yarım futbol sahası kadar süzülerek yol katedebilmeleridir ve genellikle bu özellikleri ile uçan sincaplarla karıştırılırlar. Bu tür 1830'lar da Tazmanya'da tanınmış olsa da Avustralya ana karasında, Yeni Gine'de ve bazı Endonezya adalarına özgüdür.

Üremeleri: Erkekler 4 - 12 yaşlarında, dişiler ise 8 - 12 ay arasında olgunlaşırlar. Çiftleşme dönemleri Haziran ayından Kasım ayına kadar olan süre zarfında gerçekleşir. Dişiler 2 kez kızışma dönemi geçirebilir ve gebelik 15 - 17 sonunda sona erer ve yavrular 0,2 gr olarak doğar sürünerek annelerinin karın bölgesinde bulunan kesenin içine girerler, kese içinde dişinin sütü ile büyümeye ve tüylenmeye başlarlar. 80 gün sonunda yavrunun gözleri açılır ve 7 - 10 ay anneleriyle kalırlar ve sonunda yuvayı terkederler. 


 Diyetleri: Şeker Kanatlar, bölgeye ve mevsime göre değişebilen oldukça esnek bir diyete sahiptir. Ormanların alt seviyesinde olduklarından günlük su ihtiyaçlarının yarısını yağmur sularıyla karşılarken yarısını da yedikleri eklem
bacaklılardan karşılarlar, hemen hemen her örümcek ve kurtçuğu yerler. Bu durum kış olduğunda değişir ve daha çok bitkisel beslenirler. Akasya zamkı, okaliptüs sapı, bazı ağaçların tatlı özsuyu ve lerp (ağaçlarda kristalleşen bala benzer salgı) sevdikleri bitkisel öğünleridir.



Davranışları ve Yaşam Tarzları: Uçma özellikleri oldukça dikkat çekmektedir. Kendilerini bir ağaç dalından ileri doğru fırlatırlar. Bu, 50 metre veya daha fazla havada süzülmelerini sağlayan bir hava akımıyla bacak arkalarında bulunan perdelerin uyumu ile sağlanır. Havada oldukça keskin manevralar yapabilirler. Nadiren uçuş yerde sonlanır genelde ağaçtan ağaca uçuş yaparlar. Yazın 40 derece sıcaklıklara tolere gösterebilirler. Soğuk havalarda ise grup halinde bir ağaç kavunda toplanarak hissizleşirler bu süreç kış uykusunu andırır fakat daha kısa sürer. 







B.C

1 yorum: