6 Nisan 2017 Perşembe

                            KİNKAJOU

Kinkajou'lar yağmur ormanı memelileridir. Procyonidae ailesine mensupturlar. Orta ve Güney Amerika'da yaşayan bu canlıların nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. İnsanlar tarafından nadiren görülürler. Gece aktiflerdir. Aynı zamanda ne yazık ki evcil hayvan olarak satılmaktadırlar. Ev ortamında 40 yıl yaşadığı bilinmektedir. Yetişkin bir Kinkajou'nun ağırlığı 1.4 - 4.6 kilo arasındadır. Vücut uzunlukları 40 - 60 cm'dir. Kürklerinin rengi alt rengi griden altın rengine geçiş yapar. Genellikle kahverengimsi gri renktedirler. Dilleri uzundur. Çok az bilinirler.




Habitatları: Brezilya'dan Meksika'ya Amerika'ya özgüdür. Meksika'nın Sierra Madres, Bolivya'nın bazı kesimlerinde görülürler. Ormanlık alanları tercih ederler. Gölgelik tropik ormanlar, tropik yağmur ormanları, dağ ormanları, tropikal kuru ormanlar, galeri ormanları gibi bölgelerde barınırlar. 





Diyetleri: %90 meyveler ile beslenirler. Özellikle incirleri büyük bir zevkle yerler. Tohum dağılımda önemli rol oynarlar. 







Yapraklar, çiçekler, ve çeşitli otlar diyetlerinin diğer %10'luk dilimini oluşturmaktadır. Uzun dilleri soldaki resimdeki gibi çiçeklerin en alt tabadaki nektarına ulaşırlar. Ayrıca bu her çiçeğe burunlarını soktuklarında tozlaşmayı sağlar ve katkıda bulunurlar.


Davranış ve Yaşam Tarzları: Genellikle ağaçlarda bulunurlar ve yaşarlar. Ağaçlara bu nedenle çok iyi adapte olmuşlardır. Tırmanışlarında 5. el olarak adlandırılan kuyruğunu , ağaçlara sararlar. Yemek zamanlarında genellikle yalnızdırlar, çok nadir 2'li, 3'lü gruplar halinde olurlar. Geceleri aktif olup gündüz vakitleri ağaç kovuklarında uyurlar. Bu nedenle haklarında bilgi çok azdır.



Üreme: Koku bezleri ağız yakınında, boğaz üzerinde ve karın bölgesinde bulunur. Çiftleşmek için koku çağrıları bırakırlar. Dişilerin gebelik süresi 112 ile 118 gün arasıdır ve genellikle tek yavru doğururlar. Yavru sayısı 2'de olabilmektedir.



B.C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder