30 Mart 2017 Perşembe

                              KOALA

Koala'lar Avustralya'ya özgü keseli memeliler canlılardır ve Phascolarctidea familyasına ait tek türdür. Aynı zamanda "ön iki dişliler"dendir. En yakın akrabaları Vombat'lardır. Koala iri ve kuyruksuz gövdesi, yuvarlak ve tüylü kulakları, kaşık şeklinde olan büyük burunları ve gri rengiyle hemen tanınır. Vucüt uzunluğu 60 - 85 cm ve ağırlığı 4 - 15 kilo arasındadır. Kürkü gümüş gri ve çikolotamsı renkler arası değişkenlik gösterebilir. Kuzeyde yaşanyanlar güneydekilere göre daha açık renkli ve küçüktür. Koala'lar genel olarak okaliptüs ağaçlarından oluşan alanlarda yaşarlar ve yiyeceklerinin büyük bir kısmını bu tür ağaçların yapraklarından karşılarlar. Yaprakların besin değeri ve kalorisi düşük olduğu için Koala'lar genellikle yavaş hareket ederler ve günde 20 saati uyuyarak geçirirler. Genellikle asosyallerdir.



Habitatları: Avustralya'nın doğu ve güney kıyıları boyunca Yeni Güney Galler, Victoria, Queensland ve Güney Avustralya'da bulunur. Zamanla hayvan barınaklarına ve hayvanat bahçelerine nakledilmişlerdir. En önemli tehlikelerden, yaşam alanlarının  yok olması, giderek artan kentleşmedir.



Diyetleri: Koala'lar otoburdur. En çok tükettikleri okaliptus (sağda) yaprakları olsa da Acacia, Allocasuarina, Leptospermum, Callitris ve Melaleuca cinslerinden diğer ağaçlarda da beslenirler. Okaliptüs'ün 600 cinsi olsada Koala'lar 30 türünü menülerine dahil ederler. Okaliptüs yaprakları yüksek oranda su içerdiği için su içme ihtiyacı azalır. Günde 400 gram yaprak tüketirler ve 4 - 6 öğün yerler. 

Üreme: Yılın belirli dönemlerinde 1 defa çiftleşirler ve yavrularını Ekim - Mayıs ayları arasında dünyaya getiriler. Gebelik süresi 33 - 35 gün arasındadır. 1 yavru doğar ama nadiren ikiz doğumlarda görülmektedir. Doğan yavrunun ağırlığı sadece 0.5 gramdır.

Yeni doğan Koala annnesinin kesesine sürünerek girer ve yaşamlarının ilk 6 veya 7 ayını kesede geçirir. Kesenin içinde iki meme başı vardır, yavru birine tutanarak beslenir ve gelişir. 1 yıl içinde sütten kesilmiş olur. Diğer keselilerin aksine keselerini temizlemezler. 6 aya ulaşan yavru annesinin yediği okaliptus yapraklarının öğütülmüş halini kloakından yemeye başlar ve 1 ay sonunda  yaprak yemeye başlayabilir. 26 haftalık yavru artık tamamen kürküne kavuşur ve keseden kafasını çıkartmaya başlar. Cinsel olgunluğa yaklaşık 3 yaşında ulaşılar.

Fiziksel Nitelikleri: Erkek Koala'ların göğüs kısmın içinde bulunan bir noktada tüy bulunmaz bu bölgeyi ağaçlara sürterek koku bırakmada ve dişileri kendilerine çekmede kullanırlar. 2009 yılında ilk kez mavi gözlü Kaola dünyaya gelmiştir. Normalde kahverengi gö
zlere sahiptirler.


B.C

1 yorum:

  1. Çok güzel ve bilgilendirici bir çalışma olmuş. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil