29 Mart 2017 Çarşamba

                                    MİRKET (MEERKAT)

 Mirket'ler etoburların gelincikgiller familyasına aittir. Firavu Faresi olarak ta bilinir. Afrika'ya özgüdürler. Çöllere uyum sağlamışlardır. Nabib Çölü, Kalahari Çölü'nde görülebilir. Kalabalık gruplar halinde yaşarlar, bir grupta 20 Mirket bulunabilir bu sayı 50 veya daha fazlada olabilmektedir. Gündüz saatlerinde aktiflerdir. Boyları 30 - 50 cm arasında olup, ağırlıkları 0.5 - 2.5 kilodur. Kuyruk uzunluğu 25 cm kadardır. Kediler gibi Mirket'lerinde binoküler görüşleri vardır. Uzun tırnakları yeri eşelemede ona avantaj sağlar.



Diyetleri: Mirket'ler genel olarak böcekçillerdir. Kertenkeleler, kırkayaklar, küçük memeliler, akrepler, yılanlar, örümceklerle beslenirler. Nadirde olsa kuş ve çöl bitkileri ve mantarlarıyla beslendikleri bilinmektedir. Kalahari Çölü'nün çok zehirli akrepleri olmak üzere diğer hayvanların zehirlerine karşıda gelişmiş bağışıklık sistemine sahiptirler.


Üreme: Mirket'ler yılın herhingi bir döneminde üreyebilirler. Gebelik süresi yaklaşık 11 hafta sürer ve 1 veya 4 yavru doğururlar. En yaygın görülen 3 yavrudur. Doğum yer altındaki yuvalarda gerçekleşir. 10 günlükken kulakları açılır, gözlerinin açılması 14 günü bulur. 49 veya 63 günlükken sütten kesilebilirler. 

Davranışları: Sol resimdeki gibi kalabalık Mirket gruplarında nöbetçi gözcü fertleri olur. Herhangi bir tehlike yaklaştığını tüm gruba haber verirler. Mirket'ler çok cesur ve korkusuz canlılardır. Çok zor duurmda kaldıklarında yer altındaki yuvalarına kaçarlar. Ayrıca çok fedakarlardır, gruptaki bebekler ve gençlere saldırıda kendilerini öne atarlar. Çoğu canlıda olduğu gibi küçükler büyüklerin davranışlarını izleyerek avlanmayı ve kendilerine has hareketleri öğrenir.



B.C

1 yorum: