14 Mart 2019 Perşembe

                                  ALTIN TOZLU GÜN GECKO 


"Gecko" bizim dilimizde kertenkele olarak çevrilmekte. Bu tür doğal yaşamında Madagaskar ve Komor Adaları'nda yaşamaktadır. Daha sonra Hawaii başta olmak üzere dünya genelinde evcil hayvan olarak yayılım göstermiştir. Gecko'ların ilginç bir özelliği göz kapaklarının olmamasıdır. Gözlerini dilleri ile temizlerler. Sırt kısmında adını da veren altın sarısı benekleri bulunmaktadır. Baş kısmında ise pas renginde şeritleri bulunurken karın kirli beyaz rengindedir. Bazı tür gececi değildir gündüz akiftir. Adındaki "Gün" kelimesi de buradan gelir. Geckolar duvarlarda asılı şekillerde durabilirler bunu nedeni zoolojide "lamella" diye geçen ayak yastıklarıdır.


Üreme: Erkekler dişilere göre daha büyüktür ve genellikle agresiflerdir. Erkekler bölgelerini başka bir erkekle paylaşamazlar ve dişi ile anlaşsa bile kavga edip ciddi yaralamalar yapabilirler. Dişi çiftleşme sonucu hindistan cevizi, muz ağacı yaprakları, geniş ve güvenli gördüğü yapraklar içerisine 1 veya birbirine yapışık 2 yumurta bırakır. Ev ortamında beslenenlerin yumurtaları teraryum içerisinden çıkarılıp, yumurta ısıtıcı kuluçka makinelerine alınarak yavru çıkartma yapılması önerilir. Bunun nedeni yumurtaların ebeveynler tarafından yenme riskinde olmasıdır.  



Diyetleri: Bu gün (Phelsuma) türleri genellikle omnivordur. Yani hem bitkilerden hemde hayvanlarla beslenirler. Vahşi doğada, Atın Tozlu Kertenkeleler çeşitli böcekler, omurgasızlar meyveler, meyve özütleri ve hatta kendi türleri olan kertenkeleler ile beslenir. 
Kalsiyum bu canlılar için oldukça önem taşır. Ev ortamında beslenen türler genelikle cırcır ve çekirgeler ile beslenir ve gerekli olan vitaminlerden eksik kalırlar buna çözüm olarak kalsiyum tozuna bulanmış böcekler verilmelidir. Ayrıca bebeklerin diyetleri muz püresi, bal, çeşitli meyve püreleri hatta küçük sinekler ve böcekler olarak hazırlanmalıdır. Su ihtiyaçlarını doğal ortamlarda yapraklarda ki çiğ damlalarından ve su birikintilerinden karşılamaktadırlar. 







B.C 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder