14 Mart 2019 Perşembe

                    SÜMBÜL ARA PAPAĞANI (HYACİNTH MACAW)



 Dünya'nın en büyük papağanı olan Sümbül Papağanı, kuyruğunun ucundan başının tepesine kadar 100 cm uzunluğunda ve 1.2 - 1.7 kilogram ağırlığındadır. Kuyrukları uzun ve sivri uçludur. Tüyleri tamamen mavi ve baş kısmına doğru biraz daha açılmaktadır. Boyun tüyleri bazen gri renk almaktadır. Göz etrafındaki halka ve gaganın hemen altındaki alan oldukça canlı sarı renklerdedir. Bu türler alet kullanmayı geliştirmiş, örneğin bir dal parçasını tohum açmada kullanabildikleri gözlemlenmiştir. Bu davranışlarının sonradan mı yoksa doğuştan mı geliştiği bilinmemektedir.






 Diyetleri: Sümbül Amerika Papağanı diyetinin büyük bir kısmını Brezilya fıstığından karşılar. Sert kabuklu yemiş ve çekirdekleri kırmak için çok büyük ve güçlü gagalara sahiplerdir. Güçlü gagaları hindistan cevizi kabuklarını bile kırabilir. Aynı zamanda kuru, pürüzsüz dillere sahiptir ve içinde bir kemik bulunur; bu da meyvelerin içine girmeleri için kusursuz bir araçtır. Genellikle meyveler, fındıklar, nektarlar ve çeşitli tohumları yerler.   







Üreme: Yuvalama Temmuz ve Aralık aylarında gerçekleşir ve yaşam alanlarına bağlı olarak ağaç kovukları ve boşlukları yada uçurum üzerindeki alanları tercih ederler. Pantanal bölgesinde, yuvaların %90'ı 
Manduvi ağacına yapıldığı gözlemlenmiştir. Yeterli büyüklükteki oyuklar 60 yaş üstündeki ağaçlarda bulunur ve rekabet bu oranda yüksek ve şiddetlidir. Yuva oyulur ve talaşla zemin doldurulur.

Dişi 1 veya 2 yumurta yapar,genellikle 1 yavru hayatta kalır. İlk doğan yavru yiyecek için rekabete girer ve ikinci doğan yavru küçük olduğundan kaybeder. Bu davranış için olan açıklama, sigorta hipotezi olarak adlandırılan şeydir. Kuluçka süresi yaklaşık bir ay sürer ve dönemde erkek dişinin yardımcısı olur. Yavrular 110 günde yuvadan ayrılacak duruma ulaşmaktadır. 6 aylık olana kadar ebeveynlerine bağımlı kalırlar. 7 yaşına geldiklerinde bu döngü devam başa döner.








B.C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder