20 Mart 2017 Pazartesi

                                                           WOMBAT

Wombat, Avustralya'ya özgü "ön iki dişllier" familyasından keseli bir canlıdır. Yavaştırlar, Koala'ya benzer fakat ağaçlarda değil yerde hayatını sürdür. Koruma altında olup, 3 türü bulunur. Yaklaşık 1metre uzunluğundadır. Kürk renkleri değişkenlik gösterebilir. (Siyah,kahverengi, boz gri gibi.) 

Kemirgen benzeri ön iki dişi ve güçlü pençeleri ile geniş yer altı oyukları açarlar. Dişilerin keseleri arkaya doğru bakar. Bu yeri kazarken kesede bulunan yavrunun toprağa veya kuma maruz kalmasını önler bir avantajdır. Wombat'ların dışkıları kübik şekildedir. Doğa da 15 yıl yaşarlar. İnsanların bakımında ise bu 20 - 30 yıl olarak uzaya bilir. Bakılan bir Wombat'ın 34 yaşında öldüğü bilinmektedir.




Diyetleri: Otçuldurlar. Ön iki dişi sert bitkileri yemeğe uyarlanmıştır. Dişleriyle ağaç kabuklarını ve köklerini yerinden çıkarıp kolaylıkla tüketirler.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 Üreme: Dişi ilkbahar ayların da tek bir yavru dünayaya getirir. gebelik 20- 21 gün veya değişkenlik gösterebilir. Keselerinden 6 ile 7 ay sonra çıkarlar. 15 aydan sonra kendi haline bırakılır. 18 ayda cinsel olarak olgunlaşmış olurlar.

Davranışları: Wombatları avlayan Dingo'lar ve Tazmanya Canavarları vardır. Wombat'lar bu durumda kaldıklarında yakında tünelleri varsa hemen içine kaçarlar. Agresif oldukları da bilinir.


B.C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder