22 Mart 2017 Çarşamba

                     CAPUCHİN MAYMUNU
Capuchin türü Yeni Dünya Maymunları türlerinden Kapuçingiller familyasına aittir.(primat) Bu tür Yeni Dünya Maymunları arasındaki en zeki türdür. Capuchin'ler siyah, kahverengi renk gövdeleri ten rengi yada beyaz omuz ve kafa kürküne sahiptirler. Diğer türlerin de renkler farklılık gösterir. Boyları 30 - 56 cm arasında değişir. Kuyruklarının boyu en az kendi boyları kadar uzundur. Capuchin'lerin eğitilmesi kolaydır ve bir ortama çabuk adapte olurlar. Birçok film ve tv' şovlarında oynamışlardır.


Habitatları: Orta Amerika ve Güney Amerika ile Arjantin'in kuzeyine kadar olan bir alanda yaşarlar. Yaşam alanlarını değiştirmeyi sürdürürler ve böylece birçok alanda bulunurlar.



Davranışları ve yaşam tarzları: Capuchin Maymunları ormanlarda genellikle 10 ile 35 kişilik gruplar halinde hareket ederler. Öğle uykusu dışında geri kalan vakitlerinde yiyecek ararlar. Tek bir alfa erkek gruba hakim olur. Gruptaki dişilerle çiftleşmek için 1. hakka sahiptirler.1 dişi alfa da vardır. İyi beslenmek için grup üyeleri geniş bir alana sahiptir. Doğal yırtıcılar olan jaguar, çakallar, yılanlar, timsahlar ve büyük avcı kuşlar tarafından avlanırlar. Bu gibi canlıları gördüklerin de grup içinde tiz seslerle birbirlerini uyarabilirler. Ağaç dalların da uyurlar. İçme suyu bulmak için yere inerler.



Diyetleri: Diğer türlerinden daha geniş bir yelpazeye sahiptirler. Çicek, meyve ve tohum, ağaç özleri, şeker kamışı yanı sıra eklem bacaklılar, yumuşakçalar çeşitli omurgalıları da tüketirler. Su yakınında yaşayan Capuchin'ler kabuklarını taşlarla çatlatarak yengeçleri ve kabuklu deniz canlılarını da yerler.



Üreme: Tek eşli değillerdir. Bir dişi 3 - 4 erkekle çiftleşebilir. Hamilelik 160 - 180 gün arası sürer. Doğan yavru göğüs yada sırta tutunur. Dişi yavrular 4 yıl içinde , erkekler ise 8 yıl içinde tamamen olgunlaşır.




B.C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder