23 Mart 2017 Perşembe

                         KAKAPO PAPAĞANI

Kakapo, Yeni Zelanda'ya özgü bir papağan türdür. Bu tür uçamayan tek papağandır ve en iri papağan türüdür. Bazı insanlar "gece papağanı yada baykuş papağanı" olarak da bilirler. Sebebi gececil olması ve yüzünün baykuşu andırmasıdır. Soyları neredeyse tükenmiştir. 2016' da yapılan bir araştırmada sayıları 154 olarak rapor edilmiştir. Uçamaması onun avlanmasın da büyük rol oynar, yalnız çok iyi kamuflaj olabilirler. Tüylerinin dizaynı Yeni Zelan'da daki bitki örtüsüyle uyuşur. Erkekler dişilerden daha büyük ve koyu yosun yeşili tüylere sahip, dişilerin renkleri daha açıktır ve sarı renkleri daha boldur. Kendilerine has kokuları vardır ve küf kokusunu andırır. Yetişkinlerin uzunluğu 58 - 64 cm ve ağırlıkları 4 kilo arasında değişir. Kanatları kısadır ve kısa kurukudur. Dişilerin kuyrukları erkelere göre daha uzundur. 


Diyetleri: Kakapolar otçuldur. Tohumlar, meyveler , polenlerlede belenirler ama özellikle sevdiği Rimu ağacının meyvesidir. Bolluk zamanında bu meyveyi tercih ederler. Yedikleri 25 farklı tür bitki tespit edilmiştir.


 










Habitatları: Yeni Zelanda da 3 farklı adada yaşıyorlardır. Ormanalrı tercih etselerde, sahillere yakın yerlerde de görülmüşlerdir.






Yaşam tarzları ve davranışları: Kakapolar tehdit altında hissettiğinde donar ve orman örtüsüyle uyumlu tüylerle kamuflaj olur. Sosyaldirler insanlarla etkileşim kurabilirler. Gece aktif olurlar, dolaşırken koku duyularına ve kulaklarına güvenirler. Çok iyi tırmanıcılardır, gündüzleri ağaçlarda yada kuytularda uyur. Ağaçların yükseklerinden yere kendilerini bırakırken kısa kanatları onlara yardımcı olur ve kısa mesafe uçuş sağlayabilirler. Aynı zaman da birer oyunculardır. 



Üreme: Belli bir olgunluğa ulaşmadan çifleme gerçekleşmez. Dişilerde bu 9 -11 yıldır. Erkekler bir alanda toplanır ve dişiler için rekabet ederler. Kanatlarını ve ağazlarını açarlar, ayaklarını yerden kaldırırlar ve kendilerine has bir ses çıkartır, hırıldanırlar. Dişiler yüksek sesli erkeği seçer ve onunla çiftleştikten sonra ayrılır. Erkek yeni dişi aramaya devam eder. Her yıl çifleşmezler. Dişi 2 - 3 yumurta bırakır. 30 gün içinde yumurta çatlar. 3 ay anneleri besler 10- 12 haftalık yavrular yuvadan çıkarlar. Anneler yavrularını 6 ay boyunca ara ara beslemeye devam eder. Ömürleri en uzun kuş türlerindendir 95 yıl veya 120 yıl yaşabilirler.



B.C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder