20 Mart 2017 Pazartesi


                                     DESMAN 

 Desman'lar köstebekgiller familyasından böcekçiller, sınıflandırılmasına tabi tutulan memelilerdir (moles). Birkaç milyon yıl önce başka türlerinin olduğu fakat günümüze gelemeden nesillerinin tükendiği bilinmektedir. Bu türünde yaşam alanlarının kısıtlanması, baraj yapımları, atıklı sular gibi daha birçok sebepten dolayı nesilleri tükenmektedir. Sayıları ciddi oranda azalmıştır. Şuan yaşayan 2 türü bulunmaktadır. Biri Pyrenean Desman diğeri de 
Russian Desman'dır. (sağda)
Desman'ların gövde boyları 11 - 16 cm kuyruk uzunluklarıysa 12 - 16 cm'dir. Kürkleri oldukça sık ve suya dayanıklıdır. Uzun ince burunları ve kuyrukları hariç göğüs kısmı kırık beyaz, sırt kısmıda siyah yada kahverengidir. Suya uygun bir şekilde diyazn edilmiştir. Burun ve kulaklarını suyun altında yüzerken kapakçıkları kapatabilirler. Ayrıca burunları çok duyarlıdır. Neredeyse kördürler. Ayaklarında yüzmesini kolaylaştıran perdeler mevcuttur. 

Habitat: Kuzeybatı İspanya ve Portekiz'in bazı bölgelerinde görülürler. Ayrıca bazı Portekiz'lilier su köstebeği ismiyle bilinmektedir.
 Diyetleri: Gece ve gündüz beslenebilirler. Küçük omurgasızlar, salyangozlar, karides avcılarıdır.






Üreme: Yılda 3 kez gerçekleşir. Gebelik süresi 30 gün sürer. 3 yada 4 yavru doğurur.                                                                 

                                                       

B.C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder