13 Mart 2017 Pazartesi

                        AYE AYE

Aye Aye, Madagaskar Adası'na özgü bir tür (primat)lemur olarak kabul edilir. Bu türün sınıflandırılma süreci oldukça tartışılmıştır ve hala tartışılmaktadır. Bazı zoologlar ,"uzun parmaklı lemur" diye ad takmışlardı. Bunun sebebi ön ellerindeki 2 parmağın oldukça ince ve uzun olmasıdır.
  Uzun parmağını ağaç gövdelerindeki larvraları çıkartmak için kullanır diğer uzun parmağını ağaç gövdesine vurarak avının sinyallerini alır ve yerinin tespit eder. Tespit ettiği larvrayı çıkartırken ağacın kabuğunu soymak dişlerini kullanabilmektedir.
Nemli burunludur. Atası olan dev Aye Aye'nin nesli tükenmiştir. Ayrıca kendisi de koruma altındadır. Genç Aye Aye'lerin olgunlaşmaya başlamasıyla vücutları kürkleriyle örtülür. Tek renk değildir baş ve arka tüylerinin uç kısımları beyazdır. Ön kısımları sarı veya kahvrengimsi olabilmektedir. Kemik yapısı kemirgenlerinkine benzer ve kemirgenlerdeki gibi ön dişleri sürekli uzar.

Habitatları: Madagaskar Adası'nın doğu kıyılarını tercih ederler. Yağmur ormanlarının gölgelik alanlarında  ve nadiren kuru yaprak döken ormanlarda bulunurlar.

Davranışları ve yaşam tarzları: Gece ve gündüz hareket edebilirler. Hayatının çoğunu ağaçlarda geçirir. Yere nadir indiği görülmüştür. Ağaçların çatal kısımlarında uyuklarlar. Genellikle yalnızdırlar. Bazen grup halinde veya ikili olabilirler. Kendi bölgesinde başka ereklere izin verir. Birbirlerinin uyuma kavuğunu kullanabilirler ama aynı zamanda değil. Ardarda dikey sıçramalarla ağaca tırmanır. Yatay ilerlemeyi tercih etmez. 1 gecede 4 km'lik bir yolculuk yapabilir.(2,5mil) Bir başka ağaca atlamak için nadiren iner. 

Diyetleri: Tohumlar, meyveler ve nektarların yanı sıra böcek larvalarıyla beslenirler. Geceleri daha aktiftir, dinlenme periyotlarıyla gündüz gölgeliklerde gece karanlığın yoğun olduğu yerlerde avlanır. Beslenme genelde yalnızdır, ara sıra gruplar halinde olabilir.



                                                                                          Üreme: Yanak ve boyun kısımlarından koku izleri bırakırlar bu erkekler arasında bir uyarıdır. Erkekler 80 dönüm , dişiler 20 dönümü kendi evleri olarak görür. Tek eşli değillerdir. 1 saat süren seanslarla birbirine kenetlenerek çifleşirler. Tek yavru yavrularlar.





                                                                                                          B.C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder