13 Mart 2017 Pazartesi

                                               ZEBRA İSPİNOZU -(Hint Bülbülü)


Ana vatanı olan Avustralya'daki otlaklarda, çalılık ve ağaçlarda doğal olarak bulunur. Zamanla tüm topraklara yayılmıştır. Kolay beslenmesi ve üretilmesi ile tüm dünyaya yayılmışlardır. Çok sayıda farklı türü bulunur. Bunlardan bilindik bir akrabası Gouldian Finch (Gökkuşağı İspinozu) dur. 

Diyetleri: Esas olarak tohum yiyen kuşlardır. Gaga tasarımları tohum kabuklarını soymaya uyarlanmıştır. Darıyı sıklıkla tercih ederler (saplı darı) ancak başka tohum ve filizleri de tercih edebildikleri gözlemlenmiştir. Marul ve elmayı da severek tüketirler. Kafes ortamındaki kuşlara haşlamıs kabuklu yurmurta verilir. Bu onların protein ihtiyacını karşıladığı gibi ürediklerinde yumurtaların da sağlam olmasına katkıda bulunur. Her zaman taze suya ve yiyeceğe ihtiyaç duyarlar.




Üreme: Doğa da yağmur mevsimlerinde ürerler. Kafes ortamın da ise çok sık üreyen bir türdür. Çifleşme zamanında erkek dişiyi etkilemek için farklı tonlarda ve melodilerde öter. Kuluçka süreleri 14 - 16 gündür. Yumurta sayısı 2 veya 7 arasında değişebilir, bu beslenmeyle ilişkilidir. Yavrular doğduktan 3 ile 4 hafta sonra yuvadan çıkmaya başlarlar. Gençlerin renkleri gri gagaları siyahtır. Daha sonra tüy değiştirirler.



Cinsiyet ayrımı: Görünümleriyle çok kolay dişi veya erkek olduğunu anlayabilirsiniz. Erkekler de gaga rengi neredeyse kırmızı ve daha süslüdür. (soldaki) Dişilerin gagaları ise açık turuncudur.(soldaki) Yanyana geldiklerinde fark edilmeleri daha kolaydır.

B.C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder