28 Mart 2017 Salı

                                               NARVAL (NARWHAL)

Deniz Gergadanı olarakta bilinen bu balina türü Beyaz Balinagiller'in 2 türünden biridir. Diğer tür ise Beluga Balinası'dır. Grönland, Kanada ve Rusya'nın arktik sularında yaşarlar. Orta ölçekli balinalardır. Erkeklere dişilere büyüktür. Yetişkin bir Narval'ın büyüklüğü 800 - 1600 kilo arasında değişmektedir. Erkeklerin uzunluğu 4,6 m, dişilerse 4 m'dir. Yaklaşık 11 - 13 yaşlarında cinsel olgunluğa ulaşır, dişiler 5 ila 8 yaşlarında ulaşırlar. Sırt yüzgeçleri yoktur, her yıl yaz aylarında okyanuslardan koylara göç ederler. Narval'ın üst kısmının deri tabakası çoğunlukla alacalı gridir ve bu görünüm yanlara doğru açılarak, karın bölgesinde oldukça beyaz bir hale gelir. Boyun, baş, göğüs yüzgeçleri ve kuyruk kanatları renkleri neredeyse siyah renktir. Erişkin bireylerin renkleri gençlere nazaran daha canlıdır.


Fiziksel Özellikleri: Deniz Gergedanları'nın en dikkat çeken özellikleri erişkin erkek bireylerin üst sol çenesinden çıkan ve ileriye 3 metre kadar uzayabilen, düşü sol tarafa doğru olan boynuz benzeri uzun bir diştir. Köpek dişide denmektedir. Ağırlığı 10 kilo civarıdır. Dişilerde de bu uzuv genelde olmaz olursa da erkelerle oranla kısadır. Nadiren 2 dişli Narval'lar görülür bu 500 erkekte 2 oranındadır. Çok çok nadir olarak dişilerde de 2 diş görülmüştür.



Davranış ve Yaşam Tarzları: Narval'ler genellikle 5 - 10 kişilik gruplar halinde yüzlerler. Özellikle yaz mevsimlerinde farklı gruplar bir araya gelebilirler. Bu grupların sayısı oldukça kalabalıktır. Topluluk dışında erkek Narval'ler diş tokuşturma dışında , zaman zaman dişlerini birbirlerine sürterler, dişlerinin içi boştur. Bu davranışın sosyal hakimiyetle ilgili olduğu düşünülür. Ve bu boynuzlar (dişleri) onlar arasında bir duyu organı olarak kabul edilebilmektedir. Aynı zamanda çok derine dalarlar bu bazen 1500 metre derinliğe kadar olabilir. Yarım saat suyun altında kalabilirler daha sonra nefes almak için yüzeye çıkmak zorundadırlar. Günde 15 defa 800 metre derine dalarlar. Kışın suların üstü buzla örtülür ve bazı Narval'ler nefes alacak alan bulamadıkları için hayatlarını kaybeder.






Diyetleri: Narval'ler hızlı ve harekli canlılardır. Temel gıdaları buz kaplı suların altında yaşayan Morina Balığı türleridir. Ayrıyetten Kalamar, Karides, Derin Denizkızı Balığı'nıda tüketir. Dişleri çok gelişmemeiştir. 









B.C

1 yorum:

  1. boynuz benzeri dişi ile gerçekten benzersiz bir hayvan iyi içerik :)

    YanıtlaSil