28 Mart 2017 Salı

                           PANGOLİN (MANİS)



Pullu memeliler takımının Pangolingiller familyasına aittir. 8 türü bulunmaktadır. Genellikle Çin ve Afrika' da görülürler. Vücudunda ki büyük pullar keratin içeriklidir. Bu uyarlamaya sahip tek canlılardır. Vücudunun alt kısmında ve pullarının arasında kıllar bulunur. Ağaç boşluklarında yada yer altına kazdıkları oyukların da yaşarlar. Gece aktiftirler. Soyları tehdit altındadır, bazı yerlerde etleri için avlanırlar veya hayvan kaçakçılığı buna sebeptir. Sadece çiftleşmek için bir araya gelirler. Yavrular anneleriyle belli bir yaşa kadar görülebilir. Bazen tıpkı kokarca gibi kötü koku yayabilirler.

Davranışları ve Yaşam Tarzları: Pangolin'ler böcek avlarken burunlarının genlişmiş koku alma duyusundan yararlanır. Kendini savunma amaçlı bir top şeklini alır. Bazı türleri arka iki bacağının üstünde yürür ve ön ellerini karnına çeker. Gelişmiş uzun tırnaklarıyla termit yuvalarını bozma da, uyumak için yer altına bir oyuk açmada, avlanırken taşları kaldırma da kullanır. Pangolin'ler iyi yüzücülerdir.



Üreme: Pangolin'ler yalnızdır ve sadece çiftleşmek için bir araya gelirler. Erkekler dişilere göre daha büyük ve % 40 oranda daha ağırdır. Yılda 1 çifleşme gerçekleşir. Yaz ve Sonbahar aylarını tercih ederler. Erkekler dişileri çekmek için dışkı ve idrar bırakırlar. Eğer 1 dişi için birden fazla erkek varsa o zaman kuyruklarıyla bir rekabet gösterisi sergilerler. Gebelik dönemi 70 yada 140 gün olarak türlere göre değişir. Afrika'da yaşayan türleri genellikle tek yavru dünyaya getirir, diğer yaşam alanlarında ki türler 2 yada 3 yavru doğurabilmektedir. Doğan yavrunun pulları yumuşak ve beyazdır.  Yavrular hareket halindeyken annelerinin kuyruklarına tutunurlar. 




Diyetleri: Pangolin'ler böcekçillerdir. Öğünlerinin çoğunu termitler, çeşitli karınca türleri, böcekler ve lavralar oluşturur. Bir Pangloin günde 140 - 200 gram böcek tüketebilir. Ağaçların kabuklarını, zemini ve zeminde bulunan taşları, bitki köklerini yerden çıkartıp böcek aralar. Pangolin'ler de diş bulunmaz onun yerine uzun dillerini kullanarak karınca ve termit yuvalarındaki tünellere süpürge görevi gören dilini sokarak besinlerini tüketirler.


B.C

1 yorum: