29 Mart 2017 Çarşamba

                                  KIZIL PANDA (RED PANDA)

Himalaya'lara ve Güneybatı Çin'e özgü olan bir memelidir. Sınıflandırılması birçok kez tartışa konusu olmuş ve en sonunda Ailuridae ailesine mensup Ailurus cinsinin tek üyesidir. Kızıl Panda'nın uzunluğu 50 - 64 cm aralığında kuyruk uzunluğu 28 - 59 cm olara ölçülmüştür. Erkeklerin ağırlığı 3.7 - 6.2 iken dişiler 3 - 6 kilo arasındadır. Sırt kısmındaki kürkü uzun, yumuşak kırmızımsı kahverengi , karın kısmı ise siyahtır. Bu siyah kürk karla kaplı veya buzlu yüzeylerde ısı yalıtımı görevi üstlenirken aynı zaman da anüs üzerinde bulunan koku bezlerini gizler. Kuyruklarında Rakun'unkilere benzer beyaz şeritler bulunur. Soyu ciddi tehlike altındadır.

Davranış ve Yaşam Tarzları: Çiftleşme mevsimi dışında genelde yalnız olurlar. İletişim kurmada kendilerine has kuş ötüşüne benzeyen bir ses kullanırlar. Gün boyu ağaçların yükseklerinde yada inlerde uyurlar. Daha çok gece aktif olduğu bilinir. 17 ve 25 derece aralarındaki sıcaklık ortamı onlar için idealdir. 25 derecenin üstünde sıcaklara dayanamamaktadır. 

Uyandıklarında kürklerini bir kedi gibi temizlerler bu yüzden " kedi ayısı" olarak bazı yerlerde bilinirler. Tehdit altında veya tehlike hissettiklerinde ağaçların yüksek dallarına kaçarlar. Eğer kaçamazlarsa iki arka ayağının üstünde durarak kendilerini daha büyük göstermeye çalışırlar.


Diyetleri: Çoğunlukla bambu tüketirler bunun yanında kuşlar, küçük memeliler, bazı çiçekler, dut yaprağı, meşe palamudu, kökler, liken ve çimen de yerler. Sindirim sistemleri iyi çalışır bu nedenle iyi ve sık beslenmeleri gerekir.









Üreme: Aralık, Şubat ayları arasında eş aramaya başlarlar. 120 - 140 gün süren gebelik dönemi sonunda 1 veya 4 yavru dünyaya getirir. Yavrular 12 hafta boyunca yuvalarında kalırlar. 18 aya ulaşan yavrular cinsel olgunluğa ulaşırlar. Erkek yavrularla nadiren ilgilenir. 

B.C

1 yorum: