12 Mart 2017 Pazar

                                                                        FOSSA

Fossa, Madagaskar Adası'nın etçil canlılarındandır.
Görünüşleri biraz pumaları andırıyor. Birden fazla ırkla ilişkiye tabi tutulmuşlardır. Nedeni benzer fiziksel özellikleridir.( Etoburgiller , sırtlan ,gelincik, firavun faresi ) Misk kedigiller familyasıyla da
benzerlikleri olduçukça fazladır. Gövde uzunlukları 70 - 80 cm'dir. Kuyrukları ise 65-70 cm'dir. Yetişkin erkekler 6.2 - 8.6 kg, dişiler ise 5.5 - 6.8 kg civarıdır. Erkekler daha iri yapılı ve kaslı görünüme sahiptir. Kürkünde benekler veya çizgiler bulunmaz, kısa ve düz kürkleri vardır. Güçlü bir yapıya sahiptirler, hastalıklara yakalanmaları güçtür. Ağaçlara tırmanırken dengesi için kuyruğunu ve yarı geri çekilebilir pençelerini kullanır. 


Habitatları: Adaya uyum sağlamış oldukları için yaşam alanları dar değildir. Adanın yaprak döken ormanları, doğu yağmur ormanları, güney dikenli ormanlarında görülebilir. Nemli alanları daha kuru alanlara göre tercih ederler. Genel olarak yalnız dolaşırlar.  



Üreme: Genellikle bilgilerde batı kuru yaprak döken ormanlarda bilinmektedir. Çiftleşme ağaçlarda gerçekleşir. 2 ile 4 yavru doğurabilirler. Yuva tercihleri yer altındaki çukurlar, geniş taş çatlakları veya ağaç kovuğu gibi gizli yerleri tercih ederler. Yavrular Aralık veya Ocak aylarında doğar. Gebelik 90 gün sürer. Yeni doğanların gözleri 2 hafta sonra açılır ve dişsizdirler. Kürkleri beyaza yakın, gri gibidir. 



Davranışları: Gece ve gündüz aktiftir. Genellikle uyuma yerlerini sürekli değiştirirler. Dişiler aynı yerlerini kullanabilmektedir. Ağaçlarda yada yerlerde avlanabilirler. Yıl boyunca anal veya göğüslerinde ki kesecikleri kullanarak kayalar, ağaçlar, ve zemine uzun süreli koku işaretleri üretir. Sesleri ve yüzlerini de iletişiminlerinde kullanırlar.

Diyetleri: Fossa'lar küçükten büyüğe, orta boy hayvanlarla beslenir. Geniş bir yelpazeye sahiptirler. Yediklerinin arasında lemurlar diyetlerinde önemli bir yere sahiptir. Kuşlar, kemirgenler, böcekler, kertenkeleler, yılanlar ve omurgasızlar da öğünlerinin bir parçasıdır.


B.C 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder