11 Mart 2017 Cumartesi

                                                         SPHYX - (Kanada)


 Bu cinsin en belirgin özelliği mutasyon sonucu olarak tüysüz olmasıdır. 3 tüysüz akrabasından biridir. Bunların ikisi Rus Sphyx'i ( Peterbald ve Don Spkyx ) bir taneside Kanada Sphyx'idir. Yalnızca kulaklarında, patilerinde, kuyruklarının uçlarına doğru ve yüzlerinde çok kısa tüyleri mevcuttur. Sırt ve geri kalan yerlerine dokunduğunuzda süet hissi verir. Bazı yavrular istisna olarak tüy genleriyle doğabilir. Bu şekilde doğan yavruların ağız kenarlarında bıyıkları vardır. Sphyxlere dikkatli gözlerle bakıldığında baş kısımlarında kendilerine has farklılıkları hemen görebilirsiniz. Bu ırkta kulaklar diğer kedilere oranla daha büyük ve üçgen, ağız öne doğru çıkıktır. Çene yapıları kemikli ve oldukça güçlüdür. Bacakları orta uzunlukta, kuyrukları ise fark edilecek kadar uzundur.


Bakımı: Tüysüz olması nediyle cildi çok hassastır. Tüyler tarafından emilmesi gereken yağ deride birikir. Sonuç olarak haftada bir veya iki kez düzenli olarak banyo yaptırılması gerekir. Kulaklarının iç kısmı ve tırnaklarıda düzgün bir şekilde temizlenmelidir. Ciltleri fırça yerine özel losyon yada kremlerle temzilenip nemlendirilmelidir. 



Sağlık Sorunları: Yeni doğan yavrular kısa tüylerle doğmuş olduğundan solunum yolları hastalıklarına yakalanmaları sık görülür. Bu tüyler sonradan dökülür. 12 haftaya gelmemiş yavruların sahiplendirilmesi iyi bir yetiştirici tarafından tercih edilmez.

 
 Dikkat edilmesse cild problemleri de görülebilir. Kışın resimde olduğu gibi üstlerine birşey giydirilmesi, sıcak tutulması gereklidir. Yazın fazla güneş ışına mağruz kalmaları cilt yanıklarına veya cilt kanserlerine sebep olabilir.






Karakteri: Sahiplerine oldukça bağlıdırlar. Zeki,dikkati yüksek, oyuncu ve bir o kadar da ağır başlı olan Sphyx'ler, ilk görüşte çekingen, ürkek gibi görünselerde cana yakın ve girişkendirler.                        B.C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder