26 Mart 2017 Pazar

                    ARMADİLLO ( 9 KEMERLİ )


Armadillo'ların birden fazla türü bulunur. Bu 9kemerli ismini sırtında bulunan dokuz şeritten alır. Amerika da yayılmışlardır. Hem gece hemde gündüz aktiftir. Genel ağırlıkları 2.5 - 6.5 kilodur. Bazı büyük türlerin 10 kiloya ulaştığı bilinir. Baş ve gözde uzunluğu 38-58 cm'dir. 26 - 53 cm kuyruklarıyla birlikte gövde uzunluğu 64 - 107 cm'dir. Kemikleşmiş dış kabuğu vardır, esnek kemerlerle birleşmiştir. Gögüs ve bacak kısımlarında zırh bulunmaz onun yerine sertleşmiş deri ve kalın kıllar vardır. Güney Amerika'daki akrabası olan 3 Kemerli Armadillo gibi tehlike karşısında kendini top şekline getiremez. Çok gelişmiş koku duyuları vardır. Topraktaki böcekleri bu duyuları sayesinde bulabilirler. Ön ayaklarındaki uzun tırnaklarla toprağı kazarlar. 



Habitatları: Amerikan'nın hem kuzeyinde hemde güneyinde yayılım göstermektelerdir (sağdaki harita da yaşam alanları yeşil renkte belirtilmiştir). Açıklıklarda , bozkırda ve tropikal ormanları tercih ederler. Soğuk ve kurak ortamları tercih etmezler çünkü zırhlarında ki koyu renk güneş ışığını çeker buda onların su kaybına yol açar.





Üreme: Çiftleşme 2-3 ay arasında gerçekleşir. Temmuz ve Ağustos ayları ve Kasım, Ocak ayları bulundukları yere göre değişiklik gösterir. Tek bir yumurta döllenir. Fakat 4 yavru doğururlar. Mart ayında doğan yavrular 85 gram ağırlığındadır. Armadillo'lar 1 yaşında olğunlaşır ve her yıl çiftleşir. Tek bir dişi hayatı boyunca 56 yavru doğurabilir. Bu nedenle yayılımları geniştir.




Diyetleri: Genellikle böcekleri avlarlar. Bunlar karıncalar, termitler, kurtçuklar, solucanlar olabilir. Ön uzun tırnakların uzun olması toprağı hızlı bir şekilde kazmalarına avantaj sağlar. Yapışkan dilleriyle kazdıkları yerden avlarını yerler. Bazen meyve, tohum, mantarlar, köklü bitkilerin yumrularıylada beslenirler.







B.C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder